Blog lékárny > 31. 5. - Světový den bez tabáku

Blog lékárny

Petra_K_titulka2b2015small

31. 5. - Světový den bez tabáku

Stop ilegálnímu obchodování s tabákovými výrobky.

Tématem letošního Světového dne bez tabáku je "Stop ilegálnímu obchodování s tabákovými výrobky". Přestože v lékárně budeme jen těžko proti ilegálnímu obchodu bojovat, můžeme se alespoň zamyslet nad důvodem, proč si Světová zdravotnická organizace vybrala právě toto téma. Mezi hlavní problémy se řadí zejména zvýšení dostupnosti tabákových výrobků u rizikových skupin, především u dětí. Ilegální výrobky jsou mnohdy levnější a dostupnější, než legálně obchodované zboží. Takový obchod má navíc negativní dopad na ekonomiku státu a peníze z černého trhu většinou slouží jako kapitál pro další ilegální činnosti.

Cigareta nebo život?

Přestože se nám tabákové firmy celou řadu let snažily tvrdit opak, v dnešní době už je jisté a vědecky doložené, že kouření zdraví škodlivé je. Smutným faktem zůstává, že nejen aktivní kouření, ale i to pasivní (nedobrovolné vdechování cigaretového kouře) způsobuje celou řadu více či méně závažných onemocnění a bohužel i smrt. Zde je trocha statistiky pro lepší představení škodlivosti cigaretového kouře:

  • Cigaretový kouř obsahuje více než 4000 chemických látek a přibližně 100 prokázaných rakovinotvorných látek.
  • Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut.
  • V České republice v důsledku kouření každý den zemře 65 lidí. Ročně je to 23 000.
  • Kouření v ČR má také na svědomí každoročně smrt 3 000 pasivních kuřáků.

Kouření není zlozvyk, ale nemoc.

Mnoho lidí považuje svoji závislost na tabáku za pouhý zlozvyk. Jedná se však o samostatné onemocnění, které má vlastní kód diagnózy a schválenou léčbu. Sortiment léčivých přípravků pomáhající kuřákům zbavit se jejich závislosti zahrnuje nejen náhradní nikotinovou terapii, která je k dostání bez lékařského předpisu, ale i na recept vázané přípravky, které doslova mění chuť cigarety na jakousi pachuť právě vykouřené slámy. Ať už kuřák po řádné konzultaci s odborníkem, lékařem nebo lékárníkem, zvolí jakoukoliv formu odvykání, musí mít na paměti, že fyzická závislost je pouze zlomek komplexní závislosti na cigaretách. Druhým, ale klíčovým úkolem každého odvykajícího je poprat se s psychickou závislostí. Právě ta bývá nejčastější příčinou návratu k cigaretám u již abstinujících kuřáků. Nahrazení situací spojených s cigaretou je rozhodující pro úspěšné odvyknutí. Právě na tuto problematiku jsou z velké části zaměřené konzultace při odvykání kouření, zdarma prováděné v lékárnách.

Proč vlastně (ne)kouřit?

Abstinence s sebou přináší téměř okamžitou úlevu pro každého kuřáka:

  • Za 2 - 12 týdnů se zlepší krevní oběh, dojde ke snížení krevního tlaku
  • Za 3 - 9 měsíců vymizí kašel a sípání, zbavíte se chronického kašle
  • Za 1 rok klesne riziko srdečního infarktu o polovinu ve srovnání s kuřákem
  • Za 10 let klesne riziko rakoviny plic o polovinu v porovnání s kuřákem
  • Úspora peněz a času. Kuřák, který vykouří 1 krabičku denně, utratí měsíčně více než 2 000 Kč. A stráví tím asi 100 minut denně

Na něco umřít musíme.

Často slýchaným argumentem kuřáků je ten, že "na něco umřít musí". Široká veřejnost by si však měla uvědomit, že kampaně typu Světového dne bez tabáku jsou zacíleny nikoliv na jednotlivce, ale na společnost jako celek. Cílem je snížit negativní vliv cigaretového kouře na populaci a ochránit především osoby, které si z nějakého důvodu nejsou vědomy nebezpečí kouření, nebo nejsou schopny se účinkům tabáku bránit. Naší jedinou zbraní je v tomto případě slovo a dostatečné poskytování informací.

plakat_koureni_maly2


+ Nový příspěvek  |  Zpět na blog