Blog lékárny > Jak se rychle zbavit virózy?

Blog lékárny

Petra_K_titulka2b2015small

Jak se rychle zbavit virózy?

I ženy mají rýmečku!

Tak už je to tady. Konec září a mě navštívila moje stará známá podzimní pseudochřipka. Klasické nachlazení, kterému já ovšem říkám náhlá smrt - oteklý nosohltan, rýma, bolest v krku a samozřejmě mě taky bolí, jak se tak říká, celej člověk.

Žádná námaha, aneb chce to klid a nohy v teple.

Mojí "výhodou" je, že už doma ležím s pásovým oparem, takže první předpoklad, klid na lůžku, zvládám s přehledem. Jak se tedy co nejrychleji vyléčit? Upřímně zastávám názor, že léčená rýma trvá týden a neléčená 7 dní, nicméně tu akutní část nemoci si můžeme alespoň trochu zpříjemnit. Pokud máte nosní sliznici oteklou a místo rýmy máte rybu, pak je na místě nosní sprej s tzv. vazokonstrikčním účinkem. Okamžitě Vám uleví od ucpaného nosu. Na druhou stranu rybu neléčí, pouze zmírňuje její příznaky. Já jsem holka statečná, dýchat pusou zvládám, a proto používám raději Pinosol, nosní kapky s éterickými oleji, které mají protizánětlivý a desinfekční účinek. Sice se Vám potom bude nos svítit jak světluška, ale alespoň máte pocit, že pro sebe něco děláte.

Simply the best!

Nejjednodušší řešení bývají nejefektivnější. Proto v případě podzimních viróz doporučuji Vincentku. V případě chrapotu ji můžete popíjet, či kloktat a pomůže Vám i v případě ucpaných dutin. Pokud pojedete do Luhačovic, jedna z procedur je právě inhalace jejich slaného zázraku. Doma si jednoduše nalijete trochu minerální vody do hrnce, dáte na sporák, přes hlavu hodíte ručník a inhalujete podle libosti. K dostání je samozřejmě i Vincentka nosní sprej, osobně se ale přikláním k inhalaci, a to kvůli příznivému působení tepla.

Naříkal si cvrček, že ho bolí krček...

Je nutné si uvědomit, že pokud chceme LÉČIT bolest v krku, musíme zlikvidovat primární příčinu bolesti. Vždy pacientům doporučuji desinfekční cucadla, kloktadla nebo spreje. Přírodomilci ocení Florsalmin, šalvějovou tinkturu s výborným antiseptickým účinkem. Pozor však - šalvěj nesmí užívat ani používat těhotné a kojící ženy!!! Z cucadel a sprejů vybíráme takové, které obsahují desinfekční látku, v kombinaci s tzv. lokálním anestetikem, to znamená látkou, která znecitliví krk a ihned uleví od bolesti.

Antibiotika, nebo bylinky?

Pokud máte podezření na bakteriální infekci, doporučuji ihned navštívit lékaře nebo si udělat domácí CRPtest, který z kapky krve odhalí, zda se jedná o bakterii nebo virus. V případě viróz můžete vyzkoušet samoléčení, nicméně pokud máte vysokou horečku, cítíte se extrémně schváceně nebo se Váš stav do 3 dnů od zahájení léčby nelepší, vždy vyhledejte lékaře.

Horký nápoj nebo čaj?

Při každém nachlazení se napájím speciální kombinací bylin na nachlazení. Mezi kvalitní firmy, vyrábějící léčivé čaje patří Megafyt Pharma a Leros. Často se mě pacienti ptají, jaký mám názor na vícesložkové přípravky ve formě horkých nápojů. V prvé řadě si musíme uvědomit, že tyto přípravky nám pomáhají zbavit se pouze PROJEVŮ chřipky a nachlazení. To znamená, že pokud si např. nemohu vzít volno v práci, nebo je mi extrémně zle, jeden takový horký nápoj si udělám. Nicméně používané látky, navíc v této kombinaci, zatěžují játra, proto doporučuji užívat pouze v době největší krize a co nejméně. Takže sečteno, podtrženo, pokud si můžeme dopřát pohodlí postele, je lepší užít od bolesti čistý paracetamol, do nosu stříknout sprej či inhalovat a vykloktat si nějakým desinfekčním přípravkem. K tomu všemu pít čaj proti nachlazení a dopřát si klid na lůžku. No, a pokud musíte do práce, pak můžete sáhnout po vymoženosti dnešní doby, vícesložkovém přípravku, který Vám pomůže přežít den a večer honem co nejrychleji do postele. Takže přeji pevné zdraví a dobrou noc!

*Upozorňuji, že tato metoda je pouze orientační a příčinu nemoci může spolehlivě stanovit pouze lékař při osobním vyšetření!


+ Nový příspěvek  |  Zpět na blog